Sunday, May 11, 2014

Kalam Murabbi Ustaz Zulkifli Ismail

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah

Segala puji bagi Allah. Kehadiran Ketua Dewan Ulama' PAS Melaka, juga Mudir Pondok Baitul Qurra' Sungai Udang, al-Fadhil Ustaz Zulkifli bin Ismail, ke Dataran Syam, Mu'tah dianggap sebagai rezeki buat kami.

Mutiara kata yang sungguh meruntun hati sang pendengar. Kalam murabbi. Masya Allah! :')

Khamis, 8 Mei 2014. Pertemuan pertama (buat saya) dengan ustaz  adalah bersama anak-anak Melaka di rumah Syazwani-Ikhwan. Sore itu, hujan renyai-renyai membasahi bumi. Mu'tah ditimpa hujan selama 2,3 hari berturut-turut. Saya dan Sarah Yasmin bergegas kerana risau sampai lewat. Alhamdulillah, kami tiba awal.

Tidak ramai yang boleh hadir pada petang itu. Kata ustaz,

"Ustaz memang suka tengok orang Melaka ni, sebab kalau pergi mana-mana mesti orang Melaka tak ramai"

Kata-kata ustaz membuatkan kami semua berderai ketawa. Sebab kami turut mengalami dan memahami maksud ustaz. :)

Pertemuan yang bersifat santai, tetapi penuh dengan kata-kata nasihat yang ikhlas serta amanat oleh seorang ulama' membuatkan nurani terasa penuh dan kenyang. Alhamdulillah!

Antara pesanan ustaz yang terpahat di dalam minda ialah,

'kamu semua perlu belajar bersungguh-sungguh agar dapat memberi sumbangan kepada masyarakat Melaka dengan menyampaikan ilmu. Masyarakat Melaka kini masih kekurangan asatizah untuk membimbing mereka. Kita terpaksa 'import' asatizah luar untuk mengajar ilmu agama di Melaka.'

Pesanan yang seperti 'mengharap' agar tullab di sini lah yang akan mengisi ruang kekosongan itu. Berat tanggungjawab yang digalas. Allahuakbar!

Ya, walaupun saya bukan bergelar tullab di Jordan, tapi saya tetap merasakan ini juga adalah peringatan buat saya sebagai anak jati Melaka. Menyampaikan ilmu bererti menyebarluaskan dakwah Islamiyyah untuk warga Melaka. Moga Allah izinkan saya untuk berkhidmat di sana.

Solat Maghrib dan solat Hajat berjemaah mengakhiri pertemuan kami bersama ustaz. Bacaan doa penuh mengharap kepada Allah sepenuhnya. Segala-galanya dari Allah dan kepada Allah.

Alhamdulillah!No comments:

Post a Comment